Jarige Sociale Kruidenier helpt honderden huishoudens

Woensdag 8 maart viert de Sociale Kruidenier zijn eenjarig bestaan. Na het succesvolle eerste jaar zijn er plannen om het initiatief uit te breiden naar andere delen van de stad.

Vorig jaar maart is de Sociale Kruidenier, een project van de Protestantse Diaconie, van start gegaan in een kelder in de Amsterdamse binnenstad. Klanten van de Voedselbank krijgen maandelijks een fictief tegoed om producten te kopen in de alternatieve supermarkt. Op deze manier kunnen zij hun voedselpakket aanvullen met lang houdbare producten en verzorgingsmiddelen. De voorziening blijkt in een grote behoefte te voorzien. Meer dan 350 huishoudens uit de hele stad maken er inmiddels gebruik van en dit aantal groeit snel. Daarom staat het tweede jaar in het teken van uitbreiding: de Diaconie verkent of de Sociale Kruidenier ook in andere stadsdelen opgezet kan worden. Ook zijn er gesprekken met gelijksoortige initiatieven in o.a. Almere en Helmond om een landelijk netwerk van sociale supermarkten op te richten.
De Sociale Kruidenier is, zoals de naam al zegt, meer dan een winkel. Het is ook een plek van ontmoeting en er zijn wekelijkse inloopspreekuren rond diverse thema’s, zoals: ‘grip op je geld’, ‘gezond kopen, gezond koken’ en ‘op eigen kracht’.
Projectcoördinator Renate Bos: “We vinden het belangrijk dat de klanten zich welkom voelen, dat er een plek is waar ze aan kunnen schuiven voor een kop koffie en waar een luisterend oor voor ze is. Hun waardigheid en keuzevrijheid staat voorop." De Diaconie wil zo bewerkstelligen dat Amsterdammers die in armoede leven geïnspireerd en geactiveerd worden om hun leven weer op de rit te krijgen.
De producten die bij de Sociale Kruidenier te koop zijn, zijn deels afkomstig uit inzamelingsacties bij kerken en supermarkten, het andere deel wordt ingekocht. Behalve met de Voedselbank werkt die Diaconie voor het project samen met diverse hulpverlenende instanties, waaronder de Regenboog Groep, Mee, Humanitas, Centram en het Bureau Straatjurist.

de Sociale Kruidenier from Sociale Kruidenier on Vimeo.