‘Samen bouwen aan hoopvolle plekken in de stad’

Diaconaal Opbouwwerk Amsterdam

‘Samen bouwen aan hoopvolle plekken in de stad’

De Protestantse Diaconie zet zich sinds jaar en dag in voor een rechtvaardige samenleving. Diaconaal werk richt zich primair op solidariteit met mensen en groepen die te maken hebben met uitsluiting. Medewerkers van de Diaconie bouwen samen met verschillende Amsterdammers aan mooie buurten, veerkrachtige gemeenschappen en gastvrije plekken waar elk mens zich gezien en gehoord mag voelen. Eén manier waarop dit gebeurt is met het diaconale opbouwwerk.

Het diaconale opbouwwerk (kortweg: opbouwwerk) vindt plaats in verschillende buurten van Amsterdam in samenwerking met kerken, leefgemeenschappen, buurtgenoten en maatschappelijke partners. Het opbouwwerk richt zich op de groei en bloei van lokale netwerken van buurtbewoners die naar elkaar omzien. In het diaconaat werken we relationeel en zijn wederkerigheid en trouw in relaties belangrijk.

Opbouwwerkers brengen mensen bij elkaar

Opbouwwerkers organiseren ontmoeting tussen mensen in Amsterdamse buurten. Omdat buurtbewoners elkaar niet vanzelf treffen, terwijl ze dat vaak wel willen.  Opbouwwerkers willen niemand uitsluiten en doorbreken graag grenzen door mensen te verbinden. Ontmoeten gebeurt bij een koffie inloop, bij een buurtmaaltijd of op straat. En ook: buurtbewoners die Nederlands willen oefenen, treffen elkaar bij het Taalcafé. Bij de Spelinloop spelen kinderen met elkaar en wisselen ouders ervaringen uit.

Opbouwwerkers sluiten aan bij de vragen en mogelijkheden van buurtbewoners

Opbouwwerkers zeggen: “Je staat er niet alleen voor”. Opbouwwerkers richten zich zoveel mogelijk op de groei van lokale gemeenschappen van buurtbewoners die naast elkaar staan. Zo brengt Buurthulp bewoners in contact met buurtgenoten die een luisterend oor en hulp bij boodschappen nodig hebben en tijd met elkaar doorbrengen. Bij het Repaircafé maken vrijwilligers allerlei spullen weer bruikbaar en tegelijk ontstaan er nieuwe contacten. Bij de budgetcursus In.Kas vertellen buurtbewoners die  schulden hadden vanuit eigen ervaring over geldzaken.

Opbouwwerkers zoeken naar gemeenschappelijk belang

Opbouwwerkers streven ernaar om mensen bij elkaar te brengen met een gedeeld belang, wens of nood.  Door met bewoners een buurtbudget aan te vragen, is bijvoorbeeld een buurttuin aangelegd. Het realiseren van wensen en veranderingen gaat vaak door samenwerking met (buurt)partners.  De Sociale Markt in Amsterdam-Noord is een samenwerking tussen de Voedselbank, het Leger des Heils en de Diaconie. Met elkaar zorgen ze voor een gastvrije ontmoetings- en winkelplek waar mensen samenkomen en zelf kleding en voedsel kunnen uitzoeken. 

Opbouwwerkers helpen mensen invloed uit te oefenen

Diaconale opbouwwerkers helpen niet alleen bij acute nood, maar proberen ook om ongezonde structuren te doorbreken door aandacht te vragen voor problemen en onrecht.  De NoordAs doet dat door ervaringen en verhalen van bewoners te delen tijdens inspraakavonden, verkiezingscampagnes en organiseert eigen acties. Met als resultaat dat de toets op besteedbaar inkomen voor mensen die buiten alle regelingen vallen op de agenda van de wethouder staat.  Door het buurtplatform in Slotervaart te ondersteunen hielpen opbouwwerkers om de sluiting van de buurtbibliotheek in Slotervaart te agenderen. 

Opbouwwerkers hebben aandacht voor de hele mens

Het christelijke verhaal van hoop en perspectief op goed en eerlijk samenleven inspireert het opbouwwerk. Samen leven is geen project, het is een levensstijl. Het streven naar zorgzame gemeenschappen vraagt om uithoudingsvermogen en aandacht voor de ander en elkaar. Goede relaties zijn gebaseerd op vertrouwen, en dat heeft tijd nodig. Goed zijn voor elkaar betekent aandacht hebben voor de hele mens, en niet alleen voor iemands probleem. Het gaat niet op voorhand om het oplossen van problemen of verandering. Door de relatie aan te gaan, ontstaat er langzaam aan ruimte voor verandering of ontwikkeling.

Opbouwwerkers bieden ruimte om het leven te vieren

In het opbouwwerk leven we mee in vreugde en verdriet. We maken lijden mee waar we met elkaar weinig aan kunnen doen. Dan luisteren we naar de buurtbewoner die pijn en verdriet heeft en leven we mee door het delen van verhalen en levenservaringen. Tegelijk bieden opbouwwerkers ruimte om samen het leven te vieren met maaltijden, feesten en kunstprojecten. Culturele en artistieke activiteiten bevorderen en stimuleren creativiteit, expressie en schoonheid; samen met kunstenaars, musici en creatieven kunnen we eraan bijdragen dat levens bloeien en bevorderen we herstel en talentontwikkeling.

Lees meer in ons jaarverslag over hoe de opbouwwerkers werken. Heb je vragen over ons opbouwwerk in een stadsdeel? Wil je meer weten over activiteiten? Of wil je samenwerken op thema’s die spelen in de stad? Neem dan contact op met een van onze opbouwwerkers.